Bemutatkozik az új futópálya

200x150

Kevesebb, mint egy hónap maradt hátra a nagy megmérettetésig! Többször utaltunk rá korábban, hogy a 30. jubileumi versenyünkre több újítással is készülünk. Az egyik legnagyobb változtatást azonban még nem fedtük fel senki előtt. Ez pedig nem más, mint a futópálya átszervezése.

Eddig a futás egy hosszú elnyújtott oda-vissza útból állt a város külső részében fekvő Honvéd utca és a versenyközpont között. Miért és miként alakítjuk át a már megszokott 8 körös pályánkat?

A következő gondolat merült fel bennünk: Nagyatád egy kimondottan szép város. Tele van fás ligetekkel, parkokkal, több közteret beültetett virágokkal a városgondnokság. És ebből a versenyzőink, akik évről évre ellátogatnak hozzánk, a Széchenyi park kivételével semmit nem látnak. Mennyivel kellemesebb fák lombkoronája alatt, széles sétányokon, zöldellő parkokban futni, mint az utca közepén az aszfalton?


A válasz az, hogy sokkal! Éppen ezért többször körbe- és bejártuk a városközpontot alternatív útvonalakat keresni. Hónapról hónapra körvonalazódott egy új pálya, melynek terveit végül a polgármesterünk asztalára tettük - kértük az áldását és az engedélyét. Ebben természetesen nem csak a városvezetés volt az illetékes, még egy sor hatósági engedély kellett az új útvonal jóváhagyásához. Fontos számunkra, hogy a város lakosságát a lehető legkevésbé terheljük lezárásokkal. És most, hogy minden kirakós darab a helyére került, bemutatjuk Nektek az eXtremeMan új futópályáját egy animációs videó segítségével.

Az első változtatás rögtön a depóban vehető észre: a kerékpáros depót átköltöztetjük a strand északi oldaláról az uszoda elé. Ennek részleteit is hamarosan ismertetni fogjuk. A depóból kifutva először el kell futni a 0. kilométer kőig, amely tulajdonképpen a depó meghosszabbított kijáratát képezi. Itt van a fordító és itt kezdődik a célegyenes is.

A pálya ugyanúgy 8 körös maradt (8×5.225 m). Az eXtremeMan Drive, azaz a Zrínyi utca hosszú, napsütötte szakaszának végigfutásával kezdődik. Ebben az évben visszatérünk a „jobbra tarts" szabályhoz. A Széchenyi parkhoz érve nem futunk be rögtön a fák alá, hanem kikanyarodunk a négysávos főútra, majd a kereszteződési lámpáknál balra fordulunk a Bárdos Iskola felé. A zebrához érve jobbra felfutunk a sétányra, amely majd különösen naplemente tájt nyújt festői képet. A sportcsarnokhoz érve jobbra kanyarodunk, a platánsoron végigfutunk oda-vissza, majd Szent István szobra előtt jobbra kanyarodva a piactérhez jutunk. Innen egy kanyarral a Szent István park bejáratánál lévő székelykapu felé vesszük az irányt.


Ezen áthaladva keresztülfutunk az egyik legszebb szakaszon, át a parkon. A park végéhez érve egy chipszőnyegen haladunk át, amely nagyjából a kör felét jelzi (megközelítőleg 2.400 m). Itt balra bekanyarodunk az utcába, majd egy újabb bal kanyarral vissza a Sportcsarnok irányába. Itt egy frissítőállomás vár ránk, ezután a már megismert sétányon végigfutva elérünk a Kossuth utcába. Itt egy viszonylag szűkebb folyosón tudunk majd átmenni, és jobbra fordulva egy árnyékos szakaszon fogadhatjuk a szurkolók biztatását. Itt egy balkanyarral kifordulunk az úttestre, és elindulunk vissza a Széchenyi park irányába. Amikor ezt elérjük, régi ismerősként köszöntenek majd a park gesztenyefái, ahogy rálépünk a díszkövekkel kirakott járdára. A park ezen ívén haladva a Schwinn Csepel kerékpárbolthoz érve ismét kifutunk az útra és balra fordulunk a templom irányába, ami elvisz egészen vissza a Zrínyi utcáig, azaz az eXtremeMan Drive-ig. Így érkezünk vissza a versenyközpontba, ahol a 0. km kőnél megfordulunk, és ezt megismételjük összesen nyolcszor.

Bár a pálya ezáltal egy kicsit kacskaringósabb lett, de azt garantálhatjuk, hogy sokkal izgalmasabb versenyélményt fog nyújtani a számotokra. A korábbi kissé monoton pálya most egy látványosabb, izgalmasabb túrává alakul át a szobrok és parkok városában. Külön bónusz, hogy a korábbi emelkedő a Hunyadi utca végében ezáltal megszűnik, a pályán most gyakorlatilag nincs szint. Elemezzétek, tanulmányozzátok a videót, a verseny előtti csütörtökön pedig 18 órakor a futó pályabejáráson, ha lesz rá lehetőségetek, próbáljátok ki a pályát, hogy első kézből – vagy még inkább első lábból–  szerezzetek tapasztalatokat!© 1989 - 2022 eXtremeMan
Designed by Szliczki József