3+1 – Quadratlon Sprinttávú VB Kaposváron!

200x150

Nem állíthatjuk, hogy a triatlonba bele lehet unni, hiszen az egyik legatletikusabb sportágról van szó, amit több százezren űznek szerte a világon. A Nagyatádra évről-évre visszatérő versenyzők is erről tanúskodnak. Mindazonáltal mindig lehet új fűszereket csempészni egy már bevált receptbe, és időnként valami jó is kisül belőle. Ilyen a quadratlon esete is. Nézzük az összetevőket: egy rész járműves mozgás szárazföldön, egy rész jármű nélkül. Egy rész járműves mozgás vízen, egy rész nélküle. És már ki is kevertük a quadratlont. De persze a triatlonos fülnek lehet, jobban a cseng a 3+1-es elnevezés.

Magyarországon már régebben is nagy hagyománya volt a quadratlonnak. Az utóbbi 10 évben újra felfedezték, és már az eXtremeMan égisze alá is beevezte magát ez a sport. Kétszer debütált a 3+1-es megértettetés a Kaposvár 113 hétvégéjén, méghozzá olyan mértékben, hogy idén a Deseda tó ad otthont a sprinttávú világbajnokságnak. Csima Ferenc magyar bajnokkal, a Kaposvári Vízügyi SC sportolójával beszélgettünk arról, miként jutott el a verseny idáig.

Én alapvetően kajakos vagyok, már 10 éves korom óta evezek. 7-8 évvel ezelőtt a Balatonon volt az első quadratlonos versenylehetőség – belekóstoltam, és egyre komolyabban veszem azóta a másik 3 sportágat is. Nekem a triatlon az teljesen új dolog volt, főleg a kerékpár része. Téli időszakokban sokat szoktunk úszni meg futni, ez a kettő nem volt nekem idegen, viszont a kerékpár elég szokatlan volt. Szerencsére 2-3 év alatt arra is sikerült felfejlődnöm. Aztán jött a gondolat, hogy nekünk is kéne szervezni egy versenyt, és mivel a kajakosokkal mi is a Desedán edzünk, ezért kézenfekvő volt, hogy itt kéne lebonyolítani. De persze egy quadratlon versenyt elég nehéz összehozni, ezért kerestem meg Péter Attilát, hiszen tudtam, hogy remekül szervezi a triatlonversenyeket.

Akkor elmondhatjuk, hogy te ültetted el a bogarat Attila fülében?

Igen, mondhatjuk. Én a szakmai segítséget nyújtom a szervezésben: hogy miként lehet például a depózást megoldani: miben tér el a triatlontól, hogyan kell egy kajakdepót kijelölni. Az operatív szervezés továbbra is Attila feladata. Az eXtremeMannel karöltve ideális kombinációnak bizonyult már az első alkalom is. Azóta is ezt a színvonalat próbáljuk tartani, illetve fokozni. Ugye ez most már a harmadik quadratlon lesz, én mindegyiken indultam, és idén is tervezek. Az első évben csak egy magyar kupa futamot szerveztünk, tavaly már világkupa címen futott. És mivel ezek jól sikerültek, így megkaptuk a lehetőséget, hogy az idei évben a sprint távú világbajnokságot rendezzük meg.


Hogyan sikerült ezt megvalósítani?

A quadratlon világszövetség felé kell jelezni az igényt, ha valaki akar és tud rendezni VB-t. Nyilván jó referenciákra van szükség ahhoz, hogy erre rábólintsanak. Ez egy három lépcsős rendszer: először kell rendezni egy nemzeti versenyt, ha azon jól szerepeltek, akkor meg lehet próbálni a világkupát is. És ha ez is rendben van, akkor már rá mernek bízni a szervezőkre egy VB rendezést is. A szövetség ezek alapján kiválasztja az országot és a pontos helyszínt. A desedai pálya és a rendezőség pedig már sikeresen debütált és megfelelt a követelményeknek. A július 20-ai quadratlon futam egy sprint távú világkupa futam lesz, ami egyben a sprinttávú világbajnokság is. Ez 750 méter úszással kezdődik, azt követi 20 kilométer kerékpár, 4250 méter kajak és 5 kilométer futás. Egyébként a sprinttáv tekinthető a legnépszerűbbnek világszínvonalban is. Korábban középtávon már rendeztünk VB-t 3 évvel ezelőtt Orfűn. Sprint távon Európa Bajnokságot is lebonyolítottunk már Balatonakaliban 4 éve. Viszont ez lesz az első alkalom, hogy sprinttávú VB-t rendezünk Magyarországon.

Quadratlon szempontjából mit mondhatunk el a desedai pályáról?

Maga helyszín mind a 4 sport szempontjából ideálisnak tekinthető. Ugye a tó az 5 kilométeres vízfelületével bármilyen távú verseny – legyen az úszó- vagy kajakfutam–, megrendezésére alkalmas. A tó környékén a futást és a kerékpározást is ideálisan le lehet bonyolítani. A kerékpárpályát úgy tudjuk kijelölni, hogy a forgalomtól teljesen el lehet zárni. Ez egy nagyon előnyös adottság, nem minden verseny lehet ezt megtenni.

Mekkora mezőnyre számíthatunk? Kik fognak eljönni?

Tavaly Németországban tartották a sprinttávú VB-t. 80 induló volt, ami a quadratlon sportot tekintve egy szép létszám. Ha ezt megközelítjük Kaposváron, akkor azt már egy népes mezőnynek mondhatjuk. Akad már egy-két említésre méltó versenyző a nevezési listán: a tavalyi sprint VB harmadik helyezettje, a német Stefan Teichert, illetve a női verseny győztese, Lisa Teichert. És még sok olyan versenyző jelezte a részvételi szándékát, akik mind a dobogóért fognak küzdeni, vagy legalábbis az élmezőnyben versenyezni.

Kiknek ajánlanád a quadratlont?

A triatlonistákat szeretnénk elsősorban megfogni az quadratlon ötletével, hiszen a három sportághoz könnyebb hozzácsapni még egyet, mint a kajakozáshoz hármat. Akik a triatlonból jöttek, azok könnyebben érnek el jó eredményt. De persze a kajakosokat is próbáljuk becsalogatni, bár nekik nehezebb dolguk van. Nem mindig egyszerű ezeket a plusz sportágakat felvenni a repertoárba. Ugye aki tavaly nyerte sprint VB-t, Tomás Svoboda, egy cseh triatlonistából avanzsálódott át quadratlonistába. Ő egyébként már Aquathlonban is nyert VB-t. Eredetileg váltóban indult, aztán annyira megtetszett neki ez a négyes szám, hogy végül feledzette magát kajakozásban is, és tavaly megnyerte a sprinttávú bajnokságot. Ez is azt mutatja, hogy a jó triatlonos alapokra könnyebben fel lehet építeni a quadratlont.


Mit tegyen az, aki szeretne indulni, de nincs saját kajakja?

Ha versenyhajókról van szó, tehát olyan síkvízi hajókról, amivel kajakversenyeken szoktak indulni, azt itt a helyi egyesület hajóparkjáról tudunk biztosítani, úgyhogy ezzel kapcsolatban bátran keressen meg bármelyik nevező. Illetve van még ugye a Schmuck Ádám, aki a balatoni versenyeket szokta rendezni. Tőle lehet a stabilabb, tengeri kajakokat igényelni. Versenyhajót 10-15 főnek tudunk biztosítani, és talán ugyanennyit a tengeri kajakokból. Utóbbiak a hullámosabb vízen is jobban megállják a helyüket, és olyan versenyzőknek ajánljuk, akik nem kajakosként kezdték a sportolói pályájukat, és még nem tudják annyira biztosan megülni a versenyhajókat.

Első bálozóknak mit javasolsz?

Mindenképpen ajánlott a verseny előtti hetekben nem egy párszor, hanem jó néhány alkalommal a kajakot kipróbálni mindenféle vízviszonyok között. Nem csak sík vízen, hanem amikor esetleg kicsit szelesebb az idő, akkor is. Ne legyen egy szenvedés senkinek a verseny, legyen meg a kellő rutin. A kerékpározást sem a versenyen kell megtanulni, ugyebár. Kell a megfelelő trenírozás, senkinek nem javaslom, hogy a versenyen üljön először kajakba. Meg lehet csinálni, de ahhoz egy nagyon stabil kajak és szélcsendes idő kell: tavaly eléggé hullámzott a víz, és volt is rá példa, hogy valaki beleesett a vízbe. Úgyhogy mindenkinek jó felkészülést kívánok, és találkozzunk Kaposváron, a világbajnokságon július 20-án!

© 1989 - 2020 eXtremeMan
Designed by Szliczki József