A középtáv variáció versenyeink névadója, az iBioScience!

200x150

Ahogy korábban meghirdettük, a jubileumi versenyünkön különleges versenyzési lehetőséget biztosítunk azoknak, akik még nem készek a teljes távra, de egyéniben szeretnének részt venni az eXtremeMan versenypályáján. Három különböző középtáv jellegű variációra nevezhetnek be attól függően, melyik sportágat érzik az erősségüknek:

**iBio eXtremeMan SWIM variáció:**

- 3800 méter úszás (3 kör)
- 60 kilométer kerékpározás (Gyékényes-Nagyatád táv)
- 5200 méter futás (1 kör)

 **iBio eXtremeMan BIKE variáció:**

- 1300 méter úszás
- 90 kilométer kerékpározás
- 5200 méter futás

 **iBio eXtremeMan RUN variáció:**

- 1300 méter úszás
- 60 kilométer kerékpározás (Gyékényes-Nagyatád)
- 21 kilométer futás (4 kör)


Az eXtremeMan középtáv variációk versenyének névadója és támogatója az iBioScience Kft. A cég küldetése a biotechnológia és az egészségügy területén folytatott tudományos kutatás ösztönzése és a legújabb innovatív technológiák alkalmazása a rutin diagnosztikában. A cég missziójáról és a sport iránti elkötelezettségéről beszélgettünk a már évek óta visszajáró versenyzőnkkel, a 11-szeres ironmannel, Dr. Gyenesei Attilával, aki a Pécsi Tudományegyetem Genomika és Bioinformatika központ vezetőjeként több éve szoros szakmai és baráti kapcsolatot alakított ki az iBioScience-szel.
Attila tavaly került be a legendás Tízen Túliak Társaságába, így már tagja a nagyatádi TTT elitnek. Mint mesélte, felnőttkori szenvedély számára a triatlon.

Viszonylag későn kezdtem el hosszú távú versenyeken részt venni, először 2010-ben vállalkoztam az első maratonomra, majd 2011-ben szerettem volna egy hosszú távú triatlon versenyen is kipróbálni magam. Így jött képbe Nagyatád, bár még nagyon tapasztalatlan voltam – emlékezett vissza Attila. Habár az úszás és a kerékpár a nagy hőség ellenére jól ment, a maratonon a 3. körben már éreztem, hogy nem tudom befejezni futva – akkor még nem tudtam, hogy nem baj, ha kicsit belesétál az ember. A 4. körre még kimentem dinnyéért, ami azóta is a nagyatádi verseny különlegessége és a versenyzők doppingja, azonban akkor ez sem segített. Abban az évben még zöldfülűként (és zöldsapkásként:-) nem fejeztem be a versenyt, azóta viszont minden évben célba értem, ami óriási élmény és ezért természetesen idén is ott leszek a mezőnyben.

Hogy kerültél az iBioScience-szel kapcsolatba?

2019-ben keresett fel Fehér Károly, az iBioScience Kft ügyvezető igazgatója és tulajdonosa, hogy szeretne a biotechnológiába befektetni. Károly akkor már több sikeres IT vállalat tulajdonosa volt, abban az évben viszont 7 éves fiánál 1-es típusú diabéteszt diagnosztizáltak, ami jelenlegi tudásunk szerint egy komplex,  gyógyíthatatlan betegség, ami mindennapos küzdelmet jelent számukra. Mindez gyökeresen megváltoztatta világnézetét és a tudományhoz való hozzáállását. Károly szoros kapcsolatot szeretett volna kiépíteni olyan akadémiai intézetekkel, amelyekkel közösen innovatív megoldásokat tudnak kifejleszteni és alkalmazni a rutin diagnosztikában. 
Így kezdődött el egy hosszútávú szakmai kapcsolat közös beruházásokkal és fejlesztésekkel, amely közös csapatépítő és szabadidő programokkal bővült. Az ilyen eseményeken sokszor meséltem arról, hogy milyen jó lenne közösen indulni egy sportversenyen. Az 50.-dik születésnapomra egy kupont kaptam ajándékba, amelyen csak ennyi szerepelt: „Fut veled az iBio”, ami egy ígéret volt egy közös futó eseményen való részvételre. Ennek ellenére adta magát a lehetőség, hogy ezt a kupont az eXtremeMan eseményén használjam ki, miután úsztak és bicikliztek is a munkatársak egy keveset...


Bevallom, sokáig nem hittem benne, hogy valóban bevállalják, mivel hónapokkal az esemény előtt is inkább csak fejben készültek a versenyre. Végül összeszedték magukat és habár 13 váltótaggal, de sikerrel teljesítették életük első ironman távú triatlon versenyüket. A sors úgy hozta, a legnagyobb örömömre, hogy éppen az utolsó futókörben értek utol engem, így közösen tudtunk a két (egyéni és váltók számára kijelölt) célkapun áthaladni. Mivel a tavalyi verseny nagy sikert aratott a kollégák között, ezért azóta hagyománnyá vált nagyobb sporteseményeken való együttes részvétel. Idén már indultunk közösen az UltraBalatonon - természetesen ugyanezzel a csapatnévvel. Végül a cégvezetés úgy döntött, értékelve a munkatársak kitartását és Nagyatádhoz kapcsolódó sportindító emlékeit, hogy az új középtáv-variációk kezdeményezés mellé áll névadóként és támogatóként.

 És ha jól tudom, a cég nem csak a versenypályán fog megjelenni idén, hanem egy különleges felajánlással is készül a sportolóknak. Milyen kezdeményezést valósít meg az iBio?

 A céggel együtt az egyik közös célunk felhívni a figyelmet a megelőzésre és a biztonságra, és arra, hogy amit tudunk tegyünk meg egészségünk érdekében. Ezért a sportolók részére az iBioScience idén bevezetett egy, az örökletes szívműködési rendellenességek azonosítását lehetővé tevő vizsgálatot, amit szeretnének ingyen elérhetővé tenni a leginkább rizikócsoportba tartozó eXtremeMan-en induló sporttársainknak.

Kik tartoznak a rizikócsoportba?

Természetesen erre nem lehet egy egyszerű választ adni, de leginkább azok a 35 év felettiek, akik a következő kérdések némelyikére igennel válaszolnának:

·       A családban előfordult már szívizombetegség, szívritmuszavar, hirtelen szívhalál, szívinfarktus, érszűkület vagy magas koleszterinszint?

·       Érzett már szabálytalan szívverést, hirtelen jelentkező gyors szívverést, magas pulzusszámot vagy ritmuskihagyást?

·       Tapasztalt már szúró, nyomó fájdalmat a szív környékén, terhelésre nehézlégzést, nehezen ment a lépcsőzés, vagy sportolás közben erős fájdalmat érzett a lábaiban?

·       Volt már magas koleszterinszintet mutató laboreredménye?

·       Szívproblémák miatt orvosi kezelés alatt áll vagy állt?

Hogy mennyire fontosnak gondolják a sportolók az ilyen vizsgálatot, jól mutatja, hogy az idei Vasi Vasember 20 rizikócsoportba tartozó indulója számára biztosított ingyenes vizsgálatra többszörös túljelentkezés érkezett. Ezek a vizsgálatok hamarosan mindenki számára elérhetőek lesznek a cég partnereinél.

Mikor lehet jelentkezni az idei eXtremeMan résztvevőknek a vizsgálatra?

Tudomásom szerint a cég az elkövetkező napokban egy hírlevelet fog ezzel kapcsolatban megosztani, amely minden fontos információt a jelentkezéssel kapcsolatban tartalmazni fog.

© 1989 - 2024 eXtremeMan
Designed by Szliczki József