A 35. jubileumi eXtremeMan Nagyatád váltóversenyének névadó támogatója a META-INF Kft.

200x150

" Be the change you seek", vagyis légy az a változás, amelyet keresel!

Versenyünk történetében már nagyon korán lehetőség volt váltócsapatok nevezésére. Hiszen az ironman táv egy meglehetősen nagy kihívás az átlagsportoló számára, ám szerettük volna, ha azok is bepillantást, vagy még inkább, belekóstolást nyerhettek volna az atádi hangulatba, akik még nem álltak készen egy hosszútáv teljesítésére. Évtizedek óta a váltócsapatok állandó szereplői a nagyatádi versenyélménynek. Mindig támogatjuk az ilyen fajta kezdeményezéseket, hiszen így ültetődnek el az inspiráció magjai: akik váltóban teljesítik a távot, nagy eséllyel előbb-utóbb egyéniben is célba érnek.

Éppen ezért határoztuk el, hogy a jövőben még nagyobb figyelmet szentelünk a váltócsapatoknak. A kezdeményezést az indította el, hogy az egyik váltócsapat képviselője, a META-INF Kft. társtulajdonosa és ügyvezetője megkereste vezetőségünket egy fontos észrevétellel. 

A META-INF egy ausztrál cég, az Atlassian magyar partnereként, már több mint 15 éve kínál cégek számára IT szakértői támogatást. Időhatékonyság, transzparencia, ügyfélkiszolgálás, valamint a feladat- és projektkezelés terén segítik a csapatokat jellemzően Jira, Confluence megoldások bevezetésével. Tanácsadóként nem csak javaslattal, de a javaslat megvalósításával, képzésekkel is segítik a vállalatok munkáját, nem csak magyar, hanem külföldi ügyfelek számára is. Fókuszterületeik a digitalizáció és a hatékony szolgáltatásmenedzsment (IT és üzleti területeken) támogatása. A cég saját kiegészítőket is fejleszt az Atlassian megoldásaihoz. Termékeik több mint 100 országban ismertek, az USA-ban és Németországban széles körben használják. Csaknem 20 éve Hegyi Tibor egy személyben indította a vállalkozást, majd az évek során az állandó fejlesztés és az ügyfél kör bővülésével a META-INF kinőtte magát, 2006-ban Európában az elsők között lett az Atlassian partnere. 2014-ben Attila is csatlakozott társtulajdonosként, mára már 50 alkalmazottal dolgoznak. Az Atlassian központi értékei között szerepel az a mondás, mely így hangzik: Be the change you seek, vagyis légy az a változás, amelyet keresel – végső soron ennek a jelmondatnak a kiteljesülése fogja a váltócsapatokat újra reflektorfénybe helyezni.

A kapcsolatfelvételt követően szponzorációs és partneri kapcsolat alakult ki a cég és az eXtremeMan Kft. között, így a következő évi versenyünkön a váltóverseny névadójának választottuk a META-INF Kft.-t. A részletekről a cég ügyvezetőjével, Gáspár Attilával beszélgettünk, aki maga is már 14-szeres célba érkező és így természetesen TTT-tag.

Hogyan lett az életed része a triatlon, az eXtremeMan?

A nagy kép úgy áll össze, hogy a középiskolában már sokat atlétikáztam, a sport számomra alapvető endorfinforrás volt mindig is. Ahogy befejeztem a sulit, elkezdtem a hosszabb távok felé kacsintgatni. Vonzottak a teljesítmény alapú kihívások, számomra a fokozatosság elve valósult meg, 25 évesen futottam le az első maratonom, 30 évesen csináltam meg az eXtremeMant, 35 évesen dupla ironmant és 40 évesen teljesítettem egy 100 kilométeres futást. Amikor elkezdett érdekelni a triatlon, megvettem az első versenybicajom és elkezdtem készülgetni, kóstolgatni a sportágat: beneveztem a Margit szigeten egy szupersprintre, megnézni, hogy hogy megy a depózás, a verseny maga, és azt az egyezséget kötöttem magammal, hogyha a célban úgy érzem, jó ötlet a folytatás, akkor kipróbálom magam hosszabb távokon is. Jött az olimpia táv, aztán a fél, és amikor Zánkán a futásnál 5. kilométernél megjött a kalapácsos ember, és már csak szalámi technikával tudtam bevonszolni magam a célba, akkor tisztává vált, hogy a hosszútávot egyelőre még nem kéne megpróbálni. Viszont odalépett hozzám egy friss barátom még ott a célterületen, és megkérdezte, hogy nincs-e kedvem váltózni velük egyet Atádon. Én ott, félig szétesve rögtön rávágtam, hogy dehogynem! Figyelmeztetett, hogy egy egész maratont kéne lefutni, de nem érdekelt, nagyon felszabadító érzés volt, hogy mégis ott leszek Nagyatádon. Első alkalommal díjazott váltóban indultam, nagyon különleges élmény volt elfáradni olyan emberek között, akik már reggel óta fáradtak, ez inspirált engem, hogy akkor nekem is bírnom kell a távot. A fokozatosság vitt el odáig, hogy egy évvel később, 2010-ben én is rajthoz álltam és célba is értem, és ehhez kellett az, hogy előző évben itt legyek az egyéni mezőnnyel együtt egy pályán. Atádon nem választják szét a profi és amatőr mezőnyt, ahogy az egyéni és váltós versenyzőket sem: szerintem ez nagyon felemelő élmény mindenki számára. Azóta éves fix program számomra az eXtremeManre való felkészülés, egy életformává vált. Minden évben izgatottan várom a versenyt, motivál a rajt napjának közeledte, büszke vagyok, hogy ezen az úton járok. Egy alkalommal felhívott egy egészségügyi szolgáltatásokat kínáló cég, hogy menedzserszűrést adjon el – egy szűrővizsgálatot céges vezetőknek, hogy megnézzék, egészségileg rendben vannak-e. Mondtam, hogy alapvetően az én menedzserszűrésem az eXtremeMan, hogyha mosolyogva tudok célba érni Nagyatádon, akkor tudom, hogy a munka- magánélet egyensúlyom egészen rendben van.

Látom, az az első váltós élmény és a következő évek versenyei meglehetősen motiváltak téged.

Ez egy egész éves motiváció, megszerettem a rendszeres versenyzést, felkészülést és ezt igyekeztem a környezetemre is ráragasztani. A cégben is már száz éve mesélem, hogy ez mekkora élmény, jöjjenek le szurkolni, állítsunk össze egy váltó csapatot! Aztán 2022-ben végre kötélnek álltak és el is jöttünk két váltócsapattal tavaly is. Sajnos az elmúlt két verseny egy kicsit megcáfolta a kampányomat, ugyanis mindig azt meséltem, hogy futás közben rekkenő a hőség, jeget kell tenni a tarkóra, ehhez képest a legpocsékabb esős-hideg idő fogadott minket, jégkockák helyett a meleg tea és a zacskós leves fogyott a sátrunkban. Ennek ellenére nagyon örültem, hogy itt voltak, nagyon jó közösségépítő ereje van egy ilyen versenynek, együtt szenvedünk, együtt szurkolunk, együtt örülünk. A közös teljesítmény mindig összehozta az embereket, ezt lehet később mesélni, lehet belőle építkezni. És akkor így nemcsak amolyan bakancslistás tétel a verseny, hogy amolyan távoli, talán egyszer eljutok oda jellegű feladat, ami elérhetetlennek tűnik, hanem megjön az ember kedve hogy egyre nagyobb szeleteket vállaljon be a versenyből. Ahogy a mentorom mondta a dupla ironman előtt: ez a verseny olyan, mint egy elefánt: meg lehet enni, de nem egy harapásra. Szerintem, ha valaki egyéni előtt, vagy után váltózik egy csapattal, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy a versenyt önmagáért szereti. Lehet, hogy nem megyek egyéni csúcsot, hanem csak egy lazább tempót, de ott vagyok, a részese vagyok. Biztos vagyok benne, hogy az indulók döntő többsége ezt az örömöt keresi, a teljesítés örömét, és ahogy a zászlótok is mondja: az út maga a cél – idáig eljutni egy örömteli folyamat. Tapasztalatból tudom, hogy a sport az egyik legjobb módja a munkahelyi hatékonyság fokozásának, a stressz oldásának, ez a kulcsa az egészségnek.

Viszont a jó élmények dacára a váltós csapatodnak volt egy fontos észrevétele, igaz?

Igen, így van. Én már 13 éve benne vagyok ebben az élményben, már mint egyéni versenyző, és szerettem minden pillanatát, és engem ugye a váltózás lökött ebbe az irányba. Nagyon boldog voltam, hogy itt volt velem a pályán a csapat, a top5 időm egyikét mentem ezekben az években. Viszont amikor beszélgettem velük és más váltósokkal az élményeikről, akkor egy kicsit más élmény jött át nekik: kicsit úgy érezték magukat, hogy ők, a váltósok csak amolyan megtűrt versenyzők. És persze, az eXtremeMan elsősorban valóban az egyéni versenyzőkről szól, viszont a váltósok egy kicsit mellőzve érezték magukat, se a megnyitón se az eredményhirdetésen nem voltak megemlítve. 12 éve nem gondolkodtam már váltós fejjel, de emlékszem, hogy annak idején nekem nem ez jött át, de most az ő szemükkel látva a versenyt, azt kellett mondanom, hogy igazuk van egy kicsit és hogy ez nem volt mindig így. De tutibiztos, hogy nem az az alapvető koncepció, hogy ezt éreztessék a váltókkal, egyszerűen csak gondolom az idő előrehaladtával talán hatékonyság miatt kevesebb figyelmet fordítottak a váltósokra. A kollégáim azt hiányolták, hogy ők is azt érezzék, hogy köszöntve vannak. Ugye a váltósoknak külön kapuja is van, de nem mindegy hogy éled meg ezt a célkaput: hogy te külön vagy, nem ide tartozol, vagy pedig ez a te sajátod? A kommunikációból egy kicsit kikoptak a váltók. Jó az alapkoncepció, csak az üzenet kicsit elhalványult. Éppen ezért úgy gondoltam, érdemes lenne a versenyszervezőknek kicsit nagyobb hangsúlyt adniuk a váltócsapatoknak. A váltózás több szempontból is jó: egyrészt lehetőséget ad az embernek a fokozatos próbálgatásra, a versenynek pedig plusz létszámot termel, és kitermeli a jövő egyéni versenyzőit is, hiszen itt inspirálódnak. Éppen ezért a verseny után megkerestem Herr Gyuszit, hogy megosszam vele ezeket a visszajelzéseket: elevenítsük fel, hogy miről is szól a váltózás!

Mi lett a beszélgetés folyománya?

Szerencsére az észrevételünk nem talált süket fülekre: Gyula egyetértett velünk, és az ő ötlete volt, hogy legyünk mi a váltók névadója. A cégnevünk is fel fog kerülni a célkapura a támogatók közé, nyilván mivel szponzoráljuk is a versenyt. Számomra ez egy izgalmas, megindító élmény, el sem hiszem, hogy jövőre ezen a kapun futhatok át! És annak örülök, hogy az Atlassian egyik alapértéke: a „légy az a változás, amit keresel” – ezáltal általunk megvalósul, hiszen ahogy mondani szokás, néma gyereknek az anyja se érti a szavát. Konstruktív javaslattal tudtunk előállni, ami meg is fog valósulni: a váltókra egy kicsit újra visszafordítjuk a rivaldafényt, és felelevenítjük, miért jó váltózni, miért szeretjük a sportot.
Bízok benne, hogy jövőre így sokkal több csapattal találkozhatunk a pályán.

Az együttműködés folyományaként a nevezési felület valamelyest átalakul: mostantól a korábbi 8 fős létszámkorlátot felemeljük 12-re, illetve egyéni kérelem útján (ez egy e-mail az extrememan@extrememan.hu-ra) ennél akár nagyobb létszámú csapatok indulását is jóváhagyhatja a szervezőség. Az egyéni és váltós rajtok között nagyobb időt tervezünk hagyni, illetve a szintidőket is kitoljuk. Továbbá a váltók díjazása is nagyobb figyelmet fog kapni a jövőben.
Szeretettel meghívjuk a cégeket, szervezeteket, barátokat, családokat 2024-ben a jubileumi 35. eXtremeMan Nagyatádra a META-INF Váltóversenyre!
Be the change you seek ! 

© 1989 - 2024 eXtremeMan
Designed by Szliczki József