eXtremeMan Nagyatád 2022 - a futópályája új vonalvezetése

200x150

"...mása nincs, folyton változik" ezt írta rólunk Nagyatád című versében Bertók László 1971-ben, amikor a történelme során harmadszorra is várossá avatták Nagyatádot. Valahogy így van ez az eXtremeMan Nagyatád futópályájának történetével is.

Bár a távot igyekeztünk mindig a lehető legpontosabban kimérni, a pályavezetés a verseny több mint harminc éves története alatt többször változott.  
Bizonyára vannak olyan versenyzőink, akik emlékében élénken él még az első néhány nagyatádi verseny futópályája, amikor a versenyzők a kaszói erdő szívébe vezető kis aszfaltos úton kanyarogtak hosszú-hosszú kilométereken át, majd ugyanezen az úton tértek "haza" is, és a Kápolna utca tetejéről történt a befutás a célba.  
Kevés embernek maradt száraz a szeme, miközben ezen az utolsó lejtőn megérkezett a nézők karjai közé... 
Később majd egy évtizeden keresztül hat körös futópályát kellett teljesíteni, a fordítót a Rinya hídon átfutva Nagyatád egyik nevezetességének környezetében, a Művésztelep bejáratánál jelöltük ki.  
Amikor először írtuk ki így a hat körös futópálya ötletét, sokan (még a szakmabeliek is) le akartak beszélni bennünket erről a változtatásról. 
Az első több körös verseny megrendezése után aztán kiderült: a versenyzőknek tetszik ez a néző és családbarát megoldás, így maradt évekig a hat körös futópálya.  
Egy évben volt, hogy kipróbáltuk a 12 körös futópályát is. Ez nem igazán volt szimpatikus Nektek sem, így a következő évben újra változtattunk. 

Hogy ne kelljen keresztezni a 68-as utat, a következő évtől már nem a Művésztelep, hanem a Henészi kápolna irányába fordult el a futás a fordító felé, kezdetben még hat körben, majd azért, hogy a Parkban levő száz éves gesztenyefák árnyékát jobban ki tudjuk használni, még egy kis kört is varázsoltunk a futópálya közepére, és ekkor, ezzel a változtatással nyolcra emelkedett a körök száma. 

És ez, azaz a 8x5.250m-es futópálya azóta etalon.   
A harmincadik verseny alkalmából döntöttünk úgy, hogy meghívunk Benneteket egy kis belvárosi csatangolásra, megmutatva Nektek Nagyatád legszebb szobrait és épületeit. 
Ezen a futópályán azóta minden évben változtattunk egy kicsit, hogy bár továbbra is láthassátok a belvárost, de legyen benne egy kicsit több árnyékos rész. 
Így lesz ez 2022. augusztus 13-án is. Bízunk benne, hogy sikerült. 
Nézzétek!  
Aki pedig már augusztus 13. előtt is szeretné kipróbálni ezt a futópályát, annak javasoljuk, hogy jöjjön el és tesztelje magát 2022. április 24-én a Nagyatád Maraton Futófesztivál "bármelyik" számában!   

© 1989 - 2023 eXtremeMan
Designed by Szliczki József