A rajtlistát böngészve...

200x150

A verseny előtti hetekben mindig foglalkoztatja a kérdés nagyközönséget: kik között fog eldőlni a harc a dobogóért? Az elmúlt évek eddig mindig nagy izgalmat okoztak számukra: 2017-ben hárman is az évek óta megdöntetlen pályacsúcson belül értek célba, és Flander Mártonnak sikerült az akkor már hétszeres magyar bajnokot, Major Józsefet a futás utolsó köreiben megcsípnie és elorozni előle az első helyezést.

Esélylatolgatás a TOP10-esekkel

A verseny előtti hetekben mindig foglalkoztatja a kérdés nagyközönséget: kik között fog eldőlni a harc a dobogóért? Az elmúlt évek eddig mindig nagy izgalmat okoztak számukra: 2017-ben hárman is az évek óta megdöntetlen pályacsúcson belül értek célba, és Flander Mártonnak sikerült az akkor már hétszeres magyar bajnokot, Major Józsefet a futás utolsó köreiben megcsípnie és elorozni előle az első helyezést. Petsuk Zoli ért ebben az évben harmadikként célba, és már ekkor tanúbizonyságot tett arról, hogy az élsportolók közt van a helye, hiszen ő is megdöntötte a korábbi pályacsúcsot. Zolinak a következő év is jól alakult, 2018-ban már az első helyen ért célba, annak ellenére, hogy a címvédővel, Flander Marcival küzdött meg a helyezésért. Tavaly pedig ismét visszatért a nagyatádi pályára Major Joe, aki megmutatta, hogy még mindig nagyot tud mutatni az eXtremeMan közönségének, és ismét meg tudta szerezni a bajnoki címet, immáron 8. alkalommal. A második helyen Petsuk Zoli, míg a harmadikon Flander Marci végzett.


És ezzel el is érkeztünk a 2020-as évbe, mely mindennek mondható, csak átlagosnak nem. Egy világjárvány által felborzolt felkészülési időszakot követően vajon mire számíthatunk idén az év leghosszab napján?

Az egyéni rajtlistát böngészve látható, hogy a korábbi évek bajnokaiból nem vesz részt mindenki az idei küzdelemben. Legalábbis nem egyéniben: a többszörös magyar bajnok, Flander Marci ugyanis idén egy kétszemélyes váltóban vág neki a távnak kedvesével az oldalán, Horváth, azaz, most már jobban mondva, Flander Lillával, aki Nagyatádon már ezüstérmes lett a magyar mezőnyben. Marci tehát idén családostul lép a pályára, így az egyéni versenyben a top 10-ből több sportolónak is lehetősége lesz a dobogóra - annál is inkább, mivel Major József idén Amerikából drukkol a résztvevőknek.

Szemezgettünk a versenyzők közül, és megkérdeztük őket, hogyan értékelik ők maguk az idei felkészülésüket? Petsuk Zoli nagyon bizakodóan nyilatkozott.

- Meglepően jól ment a felkészülés: mivel a járványhelyzet miatt nem kellett annyi idő fektetnem az edzések megtartására, így többet koncentrálhattam a saját edzéseimre. Az év eleji edzőtábor jól kamatoztatta magát. Mint minden évben, idén is szeretném megtippelni a győztes időt: szerintem 8:25 körül lesz az idei, és nem titkolt célom, hogy én is ennyit menjek.


Zoli szerint nem kizárt, hogy lesznek meglepetések az idei mezőnyben.

- Egymást fogjuk hajszolni a jobb eredményért. Akik 9 órán belül várhatók, mind okozhatnak meglepetést. Itt van például Erdélyi Dani, aki tavaly nagyot tekert. Ha idén a futásban is fejlődött, jó eséllyel ott liheghet a nyakunkban. És persze ott van Badar Gergő, aki már teljesített 8:10-es ironmant is külföldön, ő nagyon erős hosszútávon. De számolni kell Hankó Dáviddal is, aki féltávon már többször megvert, és Barcelonában pedig 8:20-as ironmant teljesített. Ők mind a ketten nagyon erős triatlonosok, ami viszont hosszú távon egy meleg időben nehézséget is jelenthet számukra, hiszen nehezebb fenntartani azt az intenzitást, amire ők képesek. Nekem, azt hiszem, ebben van az előnyöm: hosszútávon talán kicsivel hatékonyabban teljesítek, kevesebbet romlok, és a váratlan helyzetekre is jól reagálok. Szerintem idén szoros versenyünk lesz.

Szerinte a pályacsúcs idén nincs veszélyben, ezt a véleményét ugyanakkor Badar Gergő nem osztja. Ugyanis mint Zoli említette, Gergő már 8:10-es időt, a nagyatádi pályacsúcsot is tudta teljesíteni egy Ironman versenyen Észtországban, méghozzá nem is olyan régen: 2018-ban, ott a 4. helyen végzett. Nem mellesleg Gergő quadrathlon világbajnok is. A Kaposvári 113-on is jól teljesített: csak ámultak a nézők, ahogy megcsípte Lehmann Bencét és elsőként szállt le 90. kilométer végén a kerékpárról. Gergő tehát jó esélyekkel indul idén Nagyatádon is. Mint mondta, elhatározta, hogy többet fog magyar versenyeken szerepelni.- 2013-ban voltam először és utoljára Nagyatádon, akkor 9:15-öt mentem. Az elmúlt években tudatosan arra készültem, hogy jó hosszú távos versenyző legyek.
Külföldön nagyon sokat versenyeztem, idén szerettem volna többet itthon is rajthoz állni – így nekem, úgymond, kapóra jött ez a járvány. A felkészülésem szinte hibátlanul zajlott, semmi nem hátráltatott. Az úszásban volt egy apró kihagyás a járvány miatt, de én már májusban újra vízben tudtam lenni. Megmondom őszintén: nagy elvárásokkal érkezek Nagyatádra, szeretném megmutatni, mi fán terem a dió. Igaz, a Kaposvár egy kicsit más dió volt: a hirtelen meleg, és a futópályán a hullámzó szintek eléggé megviseltek, szegediként erre nem igazán tudok készülni. Kerékpáron viszont a nagyatádi pálya nem fog gondot jelenteni. Ha jól megy, és nem lesz komolyabb fennakadás, pályacsúcsot is meg tudom dönteni – sőt, ha a csillagok is úgy állnak, látok egy nagyon halvány esélyt arra is, hogy 8 órán belül érjek célba – de ezt nem merem még hangosan kimondani.  

Hankó Dávid az ifjú titánok táborát gazdagítva 2017-ben lépett először a nagyatádi pályára, majd legutóbb tavaly. Féltávon már többször is bizonyított, háromszor nyerte meg a keszthelyi OB-t, nemrég pedig Tatán vert rá nagyon a mezőnyre. 2018-ban A barcelonai ironmanen 8:22-es időt ment és a 8. helyen ért be. Ugyanakkor Nagyatádon eddig nem volt szerencséje a hosszú távon.Tavaly a 15. kilométernél a futás elment, nem tudtam befejezni a versenyt. A frissítéssel voltak gondjaim. 2017-ben pedig a kerékpáron voltak nehézségeim, és bár célba értem, de végigszenvedtem a futást. Éppen ezért elhatároztam, hogy idén jobban odafigyelek a részletekre, nagyobb hangsúlyt fektetek a pontos frissítésekre, hidegebb fejjel fogok odaállni az egész távnak. Ami kelleni is fog, mert okozzon bármilyen meglepetést a pálya, egy dolog nem fog elmaradni, a meleg. Becslésekbe, konkrét célkitűzésekbe nem szeretnék bocsátkozni, nem akarok elkiabálni semmit. De persze, annyit elmondhatok, hogy a saját atádi időmet szeretném megdönteni.
Szeretnék úgy célba érni, hogy elégedett lehessek magammal.  

A nők mezőnyét sem hagyhatjuk említés nélkül. Szentpéteri Diána többszörös dobogós versenyzőnk idén nem indul a versenyen, ugyanakkor Hajnal Adrienn magyar bajnok egy év kihagyás után ismét rajtvonalhoz áll, hogy a 6. nagyatádi versenyét teljesíthesse. Adrienn 2017-ben versenyezte a legjobb idejét, akkor 10:29-es idővel ért célba.
Idén, mint mondta, szerény célokat tűzött ki.

- Tavalyelőtt kicsit csalódott voltam, egészen addig minden évben sikerült megdöntenem az előző évi csúcsomat, 2018-ban ez nem sikerült. Idén nagyon rapszodikus volt a felkészülés számomra a járvány miatt, egy kicsit a motiváltságomat is letörte ez az egész helyzet. De végülis pár hónapja újra nekiálltam a felkészülésnek és nagyon egyszerű célt tűztem ki: életben maradni. Nincsenek illuzióim az első helyezésről, Zelinka Gabival nem lehet versenyezni, szerintem ő rég kialussza magát a célban, mire én beérek.
 De szerintem azért jól fog menni, és talán egy dobogós helyezés is összejön. Tatán indultam a rövidtávon, az meglehetősen jól ment, úgyhogy azért bizakodó vagyok.

És ha már szóba került: bizony, Zelinka Gabriella többszörös nagyatádi győztes és a jelenlegi pályacsúcstartó idén ismét rajtvonalhoz áll .
2019-ben Gabi annak ellenére döntötte meg a korábbi csúcsot, hogy nem sokkal előtte egy másik hosszútávú versenyen is részt vett.Tavaly két héttel egy másik ironman után mentem Nagyatádra, akkor teljesen elégedetten voltam magammal, de most egy még jobb teljesítményre készülök: 9 órán belül tervezek menni. Igaz, ezt a célt akkor tűztem ki, mielőtt megváltozott a kerékpárpálya, a mostani egy kicsivel hosszabb a korábbihoz képest, de még nem adtam fel ezt az álmomat.
Ez volt talán eddig a legeredményesebb évem felkészülés szempontjából. 3-4 hónappal meghosszabbítottuk az alapozást a versenyek hiányában, erre nagy szükségem is volt, és nagyon jól sikerült, nagyon jó formában érzem magam. Az eddigi rövidebb versenyek is ezt mutatják, főleg a futóeredményemben. 3:14-es perces futásomat szeretném megdönteni, új futópálya csúcsot akarok felállítani.

Így nyilatkoztak tehát a TOP10-es versenyzőink arról, hogyan látják ők az esélyeket-esélyeiket a 2020-as hosszútávú bajnokságon. Vannak egyetértések, de vannak eltérő becslések is. Valóban minden lehetőség adott új pályacsúcsok és szakaszrekordok felállítására? Nos, rövidesen kiderül! Jó versenyzést kívánunk minden résztvevőnek!


© 1989 - 2023 eXtremeMan
Designed by Szliczki József