Eszterházy Miksa díjat kapott a magyar triatlon hangja, Péter Attila

200x150

A Magyar Sport Napján minden évben több díjat is kiosztanak a magyar sportélet kiemelkedő egyéniségei között. Idén a díjazottak között volt az eXtremeMan versenyek állandó műsorvezetője, Péter Attila is, aki a sport és egészséges életmód népszerűsítéséért kapta meg a kitüntetést. Attilával beszélgettünk arról, miként lett a kaposvári tájfutó gyerekből a magyar triatlon hangja?

1875. május 6-án rendezte meg a Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ezen verseny emlékére 2000-ben a kormány május 6-át a Magyar Sport Napjának nyilvánította. Ezen a napon minden évben elismeréssel adóznak az ország sportembereinek, és ehhez kapcsolódóan díjakat is kioszt az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az Eszterházy Miksa díjat a sport és egészséges életmód népszerűsítésért végzett kiemelkedő tevékenységért ítélik oda. 2020-ban Kásler Miklós miniszter döntése értelmében az Eszterházy Miksa díjat az eXtremeMan versenyek műsorvezetője, a magyar triatlon hangja, az eXtremeMan Kaposvár 113 főszervezője, Péter Attila kapta meg. 

Gratulálunk az elismeréshez! Milyen érzés volt átvenni a díjat?

Igazság szerint még nem kaptam kézhez a díjat, a járványügyi helyzetre tekintettel arra majd később fog sor kerülni a Parlamentben. Mindenesetre nagyon örültem neki.

Sportszervezői és műsorvezetői karriered nem most kezdődött. Mikor fogtál először mikrofont a kezedben?

Nem is tudom, pontosan hány éves lehettem, de a középiskolában, amikor a kaposvári tájfutóversenyekre jártunk, már akkor is műsorvezető voltam. Az első nagyobb rendezvény, ami kiemelt engem a népszerűség felé, az 1990-ben néhány héttel az első nagyatádi verseny előtt történt, ez volt a Deseda Triatlon. Addig zömében csak a tájfutók körében voltam ismert, Desedán viszont egy csapásra meghallottak az úszók, kerékpározók, öttusázók is. Csutorás Józsi rendezte ezt a versenyt, a szervezői gárdát úgy állította össze, hogy az egyes szakágak élére a sport ismertebb képviselőit állította, így minket, kaposvári tájfutókat kért fel a futópálya megszervezésére. Ez volt az első triatlonverseny, ahol mikrofont vettem a kezembe. Emlékszem, akkor a még a desedai strand hangosbemondóit használtuk erre a célra, a kempingnél egy házikóban volt felszerelve a szett, ezen szokták bemondani, hogy „Fürdőruha kapható”, vagy „Kisült a lángos”. Ezen keresztül konferáltam végig a versenyt, és ez volt számomra az első nagyobb ismertséget jelentő rendezvény. Itt figyelt fel rám Herr Gyuszi is, aki meghívott az első nagyatádi ironmanre,  műsorvezetőnek. Így kerültem később az úszás, a kerékpár, a futás, a vízilabda szakához is, és így lettem olyan műsorvezető, aki napjainkban szinte minden szabadidősport területén dolgozik. 

Szoros szakmai kapcsolatot ápolsz a Budapesti Sport Irodával. Velük hogyan kezdődött az ismertség?

Úgy kerültem hozzájuk, hogy a Kocsis Árpi, a BSI tulajdonosa, akkoriban tagja volt a Magyar Triatlonszövetségnek, és átcsábított a rendezvényeikre. Kezdetben csak 3-4 volt ezekből, most pedig már 30-nál járunk. Így akár 10-20-30 ezer ember is hallja a hangom egy évben.

Nem véletlen tehát, hogy megkaptad a sport népszerűsítéséről szóló díjat.

Igen, és nem csak azért, mert műsorvezető vagyok. Én a diplomám szerint testnevelő tanár vagyok, de mellette van edzői és sportvezetői képesítésem is. Sőt, egy ideig a Somogy Megyei Önkormányzat diáksportért felelős munkatársa is voltam. És természetesen több verseny szervezésében is aktívan közreműködök. Az egész életem szorosan összefonódik a sporttal, a testneveléssel: életvitelszerűen sportolok nem csak én, hanem az egész családom. 1996-ban én is célba értem a nagyatádi ironmanen, és a családommal váltóban is megcsináltuk már a versenyt. Még a feleségem is testnevelő tanár, ő most egyébként Kaposvár város sportreferense. Semmi mással nem foglalkoztam egész életemben, emiatt a szakmában sok tapasztalatot, ismeretet és képzettséget szereztem. Emellett pedig egy egészen egyedi stílusban űzöm a műsorvezetést.

Te hogyan jellemeznéd a stílusodat?

Talán nem túlzás azt állítani, hogy én voltam az első Magyarországon, aki ezt a fajta laza, a nézőket-szurkolókat is megmozgató, közvetlen stílust alkalmaztam a versenyeken. Sokan mondták, hogy vannak műsorvezetők, akik ebben rám próbálnak hasonlítani. Amire pedig különösen odafigyelek, hogy értelmesen, magyarul beszéljek. Sokszor hallottam kollégákat belezavarodni a mondanivalójukba beszéd közben, elfelejtik egyeztetni az alanyt az állítmánnyal, vagy éppen sok oda nem illő szlenget használnak, hátborzongató nyelvtani hibákat vétenek. Én mindig törekszem a hibátlan mondatszerkesztésre, erre büszke vagyok.

Az eXtremeMan mennyire meghatározó az életedben?

Mivel ott voltam az összes nagyatádi versenyen a megalakulástól a napjainkig, azt kell, hogy mondjam, egyre jobban meghatározó, hiszen most már a rendező cég résztulajdonosa is vagyok. Egyre nagyobb mértékben kötődik hozzám, a sport-műsorvezetői karrierem meghatározó része Nagyatád.
Jó emlékek kötnek a városhoz, a versenyhez, én magam is célba értem már itt egyéniben is és családi váltóban is.

Attilának ezúton is gratulál az eXtremeMan szervezőbizottsága, és reméljük, hogy hamarosan újra hallhatjuk a hangját! © 1989 - 2024 eXtremeMan
Designed by Szliczki József