Nagyatád ExtremeMan – a triatlon fekete öve

200x150

Kaiso Obata Toshishiro nagymester azt mondta : “ha egész éltedben aikidót gyakorolsz nem leszel jó, mást is kell tanulni, más mestereknél”.

Amikor 1.dan-osan az edzők oktatásán vettem részt 2 órás edzés vége felé ha lefogtak 2-3-an és szabadulnom kellett volna, már éreztem elfogyott a “levegő”. Nem bírtam, nem volt állóképességem. Ezért lementem a lakóhelyemhez közel található Duna-partra és elkezdtem futni (2008).

1,4 km-es gát lefutása nehézségekbe ütközött, egyszerűen nem bírtam lefutni azt a távot. Miért mert valószínű nem jó tempót választottam. Elkezdtem gyakorolni futni minél többet az edzés mellett. Ekkor 103 kg voltam. Hiába voltam erős és az edzésen “jó” állóképességgel rendelkeztem, nem volt elegendő 2-3 km lefutásához. Más mozgás, más testi igénybevétel. 

Aztán jött az első elhatározás amikor már “tudtam” futni és vettem egy futó cipőt (Adidas Adiprende) beneveztem életem első félmaratonjára, mert milyen a férfi ember ? Macho és meg akarja mutatni meg tudja csinálni. Közben elkezdtem Aikibujutsu-t tanulni Kaiso Obata Toshishiro-tól ami az ősi szamuráj pusztakezes önvédelmi rendszer. Kijártam Hollandiába edzőtárborba, hogy közvetlenül a nagymester oktatását szívjam magamba. (Magyarországra ritkán egy évben egyszer jött csak) Elsajátítottam hiszen ez olyan volt mint amikor valaki már beszél angolul és az amerikai angol különbségeit kell elsajátítania. Nekem a különbségeket kellett megtanulni és észrevenni Aikidó és az Aikibujutsu között. Közben volt egy kis Shinkendo oktatásban is részem Sziklai Ferenc Kyoshitól. 2012-ben levizsgáztam 2.kyu (barna ővre) ebből is.

Teltek az évek és egyre több futóversenyen vettem részt harcművészet gyakorlása mellett. Közben elkezdtem biciklizni és azzal munkába járni. Majd évről évre, több és több km-t gyűjteni. Lecseréltem a montenbike-omat outira és jött az érzés : “ez nagyon gyors”.

2012-ben láttam a youtube-on Sándor Gergő videóját az akkori nagyatádi versenyéről. Azt mondtam basszus ezt nekem meg kell csinálnom, ez igazi kihívás, embert próbáló teljesítmény. Néztem a Hawai IM videókat és rázott a hideg, de most már nekem is van saját videóm amiben én is szerepelek amikor elindulunk a gyékényesi bányatóba a 3,8 km-es úszásra.

2014-ben elkezdtem úszóleckéket venni Gyepes Lajostól Római SE edzőjétől. 2015-ben beléptem a IM Budapest klubba Kropkó Péter úszásleckéit és futóedzéseit látogattam. 

2017-ben Rózsavölgyi Balázs és az ENSPORT  mögém állt, hogy tudatosabban tudjak készülni, ne csak futkorásszak össze vissza. Ekkor már túl voltam több mint 90 !!!! futóversenyen 6x Maraton és 38x félmaraton teljesítésén és 4x triatlon versenyen. Nagyatádi ExtremeMan verseny abszolválása volt a cél a futóversenyek mellett.

Sokat edzettem és sok km-t gyűjtöttem. Felesleges számokat írni hiszen nem a mennyiség a lényeg hanem a minőség ezt az ENSPORT és Rózsavölgyi Balázs megtanította nekem. Köszi Balázs a bicikli a te érdemed (6:17 – 180 km-en 138 avg bpm-en ez még  E1

Nem mondom milyen sokszor mentem el hajnalban éjszakás munkám mellett 6-kor 3-4 órát edzeni, és meg sem említem mennyiszer volt hányingerem a klóros víztől mert ugye mindenki hoz áldozatot. Kitartóan edzettem, úsztam, bicikliztem, futottam és erősítettem testemet saját súlyos gyakorlatokkal és gyűjtöttem a hasznos km-eket.

2017.07.29. Nagyatád ExtremeMan .........a verseny A triatlon fekete öve az a teljes táv teljesítése.

Megcsináltam, elértem, levizsgáztam a triatlonból “fekete övre”. Sok munka idő és áldozat van benne. Teljes táv teljesítés felett is van természetesen 2x-3x-5x-10x meg ki tudja hányszoros teljesítő (Szebeni Bandi bácsi 27x) ő már ebben a sportban  fekete öves “nagymester”.

Az úszásban életem legjobb formáját hoztam 3,8 km-en 1:26:28 majd utána a biciklin is hoztam a saját szintemet. 180 km 28 km/h (1080m D+) 138 avg bpm, majd jött a futás ami elvileg a legerősebb számom.

Nagy szenvedés volt mert aki olvassa a blogomat tudja le van törve egy csont a sarkamnál és én is tudtam a futás fog a legkevésbé menni vagy ott fogok elvérezni. R.Balázs azt mondta : “János nem kell idén teljesíteni, lehet jövőre is gyógyuljon meg a lábad“. Nem tudtam kompromisszumot kötni, csak teljesítésre gondolni. Amire gondol az ember azt be is vonzza. Futásnál majdnem fel kellett adnom, de úrrá tudtam lenni a rozsszúléten és onnan még megtettem 28 km

Most mi következik ? Leszek-e 2x vagy 3x IM ? Nem tudom, hogy akarom-e ! Más sportok is érdekelnek és az élet túl rövid ahhoz, hogy egy sportnál leragadjunk. Valószínű a harcművészetek egyik ágát fogom elsajátítani, hiszen én csak ebben tudok gondolkozni. Küzdő vagyok és harcos.

Az egész verseny egy nagy “fiesta” mint egy kirakodóvásár vagy mint a F1 ahol a depoban várják a szerelők a versenyzőjüket, úgy vártak rám is a családom tagjai a frissítéssel.

Amikor beérkeztem nem voltam meghallva, de nem is voltam friss hiszen reggel óta kint voltam terepen. Majd másnap jött a “beavató” ceremónia …….jó volt ott lenni, kezet rázni a triatlon “fekete öves” nagymestereivel !!!

Kiknek szeretnék köszönetet mondani ?

Kedvesemnek Hajnalkának és kislányomnak Patricának, ha ők nincsenek akkor a 3. futókörnél valószínű feladom. Természetesen mindkettőnek járt a “köszönöm” rózsa.

LOVE YOU

Köszönet támogatóimnak

ENSPORT-nak és Erdélyi Nándinak, Rózsavölgyi Balázsnak a felkészítésért, lehetőségért csak ajánlani tudom őket, őszintén.

Bergusonnak a biciklim profi szereléséért és szervizért ! Jól szerepelt a paripám.

Panhellennek a suppurt-ért és a táplálék kiegészítőért !!

POLAR-nak a kiváló óráért V800 !! Innen üzenem mindenkinek a POLAR V800 kibírja a teljes távot. Csak a GPS mintavételezést kellett átállítani közepesre és még maradt benne úgy, hogy 14:36 percet versenyeztem. Végig tette a dolgát……egy igazi EtremeMan óra.

Köszönet azoknak akik bíztak a teljesítésben…………és így vagy úgy szurkoltak.

Kik voltak azok akik miatt megcsináltam és azok akikért meg kellett csinálnom ?

Édesapám aki már nincs közöttünk és valószínű büszke lenne rám. Fentről vigyázott rám. Mindig büszke volt rám szerintem most is az  ?!

Kedvesem és kislányom, nélkülük nem jöhetett volna létre az egész. Nagyon sok anyagi és erkölcsi áldozatot hoztak értem és ezért a versenyért. Hajnalka nagyon türelmes ember azt hiszem az ég is nekem teremtette, nincsenek véletlenek. Nagyon hálás vagyok neki !!! Kislányommal  együtt Xbox-on mindig a LEGO superheroes-el kell játszanom és a kedvenc karaktere az Iron Man, de most már :  nem kellenek szuperhősök hiszen apukája egy igazi IronMan.

Két fiútestvérem akiknek példát kellett mutatnom életvitelemmel, edzéseimmel. Remélem büszkék rám ?! Sajnálom, hogy nem tudtak itt lenni………..ismét…………….jó lett volna.

Edzőm Gréger Ferenc aki túl van 8 műtéten és most esett túl egy kemoterápián és ő volt évekig Aikidó mesterem. Az első fekete övemet neki köszönhetem. Mester csak egy van !! Verseny előtti napokban elmentem hozzá egy beszélgetésre és ez erőt adott a teljesítéshez. Megvolt a “zanshin”  Gyógyulj meg mester !!!

Munkatársaim akik talán nem is értik nem tudják felfogni mit csináltam., de van kettő közülük akiket ki kell emeljek !

Dancs Gábor barátom aki professzora lett a felkészülésem és a triatlon versenyek alatt ennek a “szakmának” innen is nagyon hálás vagyok neki. Köszönöm a sok szakmaizást, beszélgetés, türelmet. Te is tiszteletbeli IM lettél ezzel, nélküled és a szakmai tanácsaid nélkül kevesebb lettem volna. Irj ebből is egy doktorit…….

Mészáros Csaba ultrafutó akivel számtalan alkalommal futottam a budai hegyekben és tudta miről beszélek, segíteni tudott, sokat motivált. Remélem futunk még együtt sokat? Verseny alatt szurkolt nekem igaz külföldről, de köszönöm.

Szomszédaim akiknek az idegeire megyek az állandó futkorászásaimmal, hajnali biciklizésemmel.

Ezért az éremért és “diplomáért” küzdöttem hónapokon át, télen, nyáron ….

Amúgy több jubileum is van idén ! Talán meglesz a 100. versenyem és ha minden igaz akkor a SPAR Maratonon jubilálok. Mikor ha nem most kell(ene) abbahagyni ?

Végére lábjegyzetben gondoltam összeírom mennyibe kerül(t) egy ilyen verseny mert valahogy erről senki nem beszél ?! (mintha mindenki talicskával hordaná haza a pénzt)

  • Biciklim : 270.000 Ft (FUJI Aloha 1.0)
  • Biciklis cipő : 43.000 Ft(NorthWave)
  • Pulzusmérő óra : 100.000 Ft (POLAR V800)
  • Sisak :  35.000 Ft  (CASCO Speedster)
  • Futócipőm : 24.990 FT (Mizuno wave 14)
  • Triatlon Verseny ruha : 25.000 Ft (ILB Factory)
  • Nagyatád nevezés : 50.000 Ft
  • Uszoda belépő : 10.000 / hó ~ 1 évre 100.000 Ft
  • Úszófelszerelés, kellékek : úszó szemüveg 3-4.000 Ft, tenőc, lábbolya 2-3000 ft
  • Leutazás (benzin-autópálya kltsg-szállás) : 10.000+4.000+20.000=34.000 Ft
  • Összesen : 689.000 Ft !!!!!!!

Ami nem feltétlenül kell, de jó ha megtudjuk fizetni

Úszó edző : 12.000/hó = 1 évre vagy pár hónapra 60-70.000 Ft

Edző (futás, kerékpár)  : 11.000 Ft /hó ENSPORT

Bicikli szervíz : 60-70.000 Ft  (hajtás, lánc, fékek ) persze bevállalhatjuk szervíz nélkül is csak rizikós……

Még több futó cipő, hiszen verseny cipő egy minimum kell és a többibe pedig lehet gyűjteni a km-eket.

Edzések alkalmával a sok GEL, energia szelet, mert párizsis zsemlével nehéz teljesíteni

Akit érdekelnek a számok

656 egyéni nevező ebből 540 fő érkezett meg a célvonalra ……….116 embernek nem teljesült az álma. Rájuk is gondoljunk hiszen ők is ugyanennyit vagy többet tettek a perselybe. Ők is fekete övesek csak nem sikerült most a vizsgájuk…………

© 1989 - 2024 eXtremeMan
Designed by Szliczki József