Petr Vabrousek a rajtvonalon!

200x150

Gyülekeznek a csillagok az égen! A 30. jubileum alkalmából korábban már megírtuk, hogy a szervezők gőzerővel dolgoznak azon, hogy a 30. versenyen ott legyen a magyar klasszikus távú triatlon elitje (https://www.extrememan.hu/oldals/53). Nos, úgy döntöttünk, hogy egy kicsit még tovább nyújtózkodunk, keresztül az országhatáron, és egy távolabb eső csillagot is megcéloztunk! Nagy örömünkre szolgál, hogy az idei Nagyatádi eXtremeManre elfogadta meghívásunkat a kétszeres triatlon világkupa bajnok, Petr Vabrousek!

A világklasszis atléta számos kiemelkedő eredménnyel rendelkezik: több mint 40 ironman távú versenyt nyert meg, már 194 hosszútávú versenyt teljesített, kétszeres Ultraman célba érkező, 13 alkalommal a Cseh Nemzeti Ironman Távú Bajnokság győztese és 80 alkalommal volt a Top 10 versenyző között a hivatalos Ironman versenyeken, mellyel világrekordot is felállított – csak hogy néhányat említsünk. Petr már izgatottan várja a magyar versenyt, és keményen edz a nagyatádi kihívásra. Vele készítettünk interjút:

Hallottál korábban az eXtremeManről?

Már évek óta ismerem a versenyt, és úgy hallottam, hogy hihetetlen atmoszférája van. Eddig egyszerűen mindig más versenyem volt azon a hétvégén, hiszen a nyár közepén a triatlon szezon meglehetősen zsúfolt. Ebben az évben végre elhatároztam, hogy az eXtremeMan lesz a fő prioritásom és el fogok jönni. 


Miért döntöttél úgy, hogy eljössz Nagyatádra? Versenyeztél már korábban Magyarországon? 

Már versenyeztem féltávon a Balatonmanen és Keszthelyen, és persze 25 évvel ezelőtt a Veszprémi Duatlon EB-n. De ez végre az első teljes távú versenyem lesz, ami a specialitásom. Az egész családomat elhozom, hogy együtt töltsünk el egy hosszú hétvégét Nagyatádon. 


Mik a céljaid a versenyre? Mire számítasz?

Jó lenne részt venni a legjobb helyekért szóló küzdelemben. Remek lenne a 42. ironman győzelmemet itt megszerezni! No, persze tisztában kell lenni azzal a ténnyel, hogy egy meglehetősen nagy versenyről van szó egy nagyon erős mezőnnyel. A 10 legjobb helyezés nyitva van azok előtt, akiknek jó napjuk lesz…

Az évek során volt lehetőségem együtt versenyezni több erős magyar sportolóval, többen közülük közeli barátaim lettek, beleértve Kropkó Pétert, Csőke Balázst és Major Józsefet. 

Józsival mindig is hasonló taktikánk volt: lassabb úszás, nagyon erős bringázás, és veszélyes futás. Az ironman mezőnyében sokszor volt köztünk kiélezett a verseny…

Néhányszor már versenyeztem együtt Flander Mártonnal Podersdorfban, így tudom, hogy ő is nagyon erős versenyző. Viszont Petsuk Zolival azt hiszem, még nem indultam korábban együtt. Biztos vagyok benne, hogy kemény lesz a küzdelem!


Mi az egyéni rekordod? Tervezed megközelíteni Nagyatádon?

Az egyéni rekordomat az almere-i EB-n szereztem 1999-ben, akkor 8:04:11 lett az időm. Majdnem pontosan 20 évvel ezelőtt történt, szóval nem túl valószínű, hogy megtámadhatom ezt az időmet. De még így is jócskán tudok 8:30-on belül teljesíteni, ha a többiek is elég keményen hajtanak és ha aznap jók lesznek a lábaim. 

Mely számok az erősségeid, gyengéid?

Mindegyik számban elég jól teljesítek. A három kombinációja az, amiben kiemelkedő vagyok. Illetve még az akaraterőben és az étvágyban. 

Említetted, hogy a családod is elkísér. Bemutatnád őket is? A gyerekeid is az édesapjuk nyomába léptek a triatlon útján?

Két gyermekünk van: az idősebbik, Filip (19 éves), imád mászni és futni. A jelenlegi rekord ideje 1 óra 13 perc félmaratonon, 32 perc 10 kilométeren, és 15 perc 5 kilométeren. A kisebbik, Vera (7 éves) mindenfajta tevékenységet imád űzni a tánctól kezdve a síelésig. Már most részt vesz a gyerekeknek rendezett triatlon versenyeken mindenhol, ahová megyünk. A feleségem, Vera a legnagyobb szurkolónk és támogatónk!


Számos egyéb rendezvénnyel készülünk az eXtremeManen a család többi tagjainak (eXtremeManó, Csak fuss és mosolyogj!). A családtagjaid terveznek ezeken részt venni? 

A kis Vera biztosan indul majd a gyerekfutáson, Filip pedig a feleségemmel fog együtt szurkolni mindkettőnknek. 

Az eXtremeMan jelmondata: „Az út maga a cél.” A te életedben milyen szerepet kap a sport, a triatlon? Milyen régóta űzöd?

Evezéssel kezdtem, amikor 10 éves voltam, az első triatlonversenyemet 16 évesen csináltam 1989. augusztusában. Ez pedig azt jelenti, hogy az eXtremeMan napján éppen a 30. évfordulóját ünneplem az első triatlon versenyemnek! 

Mivel már 20 éve profi triatlonista vagyok, így a triatlon nagy szerepet játszik az utazási terveinkben: nagyon szeretünk a utazgatni szerte a világ körül az egyes versenyeim után. Amikor megnyertem a Floridai Ultramant tavaly márciusban, az azt követő hetet Disneylandben töltöttük a családommal és még egy hetet vitorlázással a Tengerek Oázisán, a Karib-tengeren. Ez vélhetőleg a gyermekeim döntésében is szerepet játszott, hogy aktívak legyenek. 


És végül: mi volt a legizgalmasabb/legérdekesebb/legkülönlegesebb versenyed a karriered során? Tudnál mesélni róla?

Közel 800 triatlon- és számos extrém versennyel a hátam mögött nehéz kiemelni egyet! De, ha választanom kéne, akkor a második részvételemre voksolnék a World Marathon Challange-n, amit a fiammal, Filippel együtt csináltunk meg most februárban. 7 maratont futottam 7 nap alatt 7 kontinensen, ő pedig 7 félmaraton erejéig becsatlakozott. © 1989 - 2022 eXtremeMan
Designed by Szliczki József