datetime

Milyen volt a tavalyi verseny?

Az úszás a terveknek megfelelően ment, sikerült kijönnöm az élbollyal Szabó Atival és Molnár Gergővel. Sajnos a kerékpár elején rögtön leszakadtam tőlük. Ennek az okát nem értettem, mert a versenyt megelőzően jól mentek a kerékpáros edzések. Valamiért ott és akkor nem érzetem azt az erőt magamban, ami szükséges lett volna, legalább ahhoz, hogy egy tisztes közelséget megtartsak az élbolytól. A biciklizés végére húsz perces hátrányom lett a vezetőkkel szemben, ami nem volt igazán felemelő érzés. Ezt követte a futás elején, a második körben, egy eléggé kritikus és durva holtpont, aminek köszönhetően a dobogós reményeim teljesen szerte foszlottak. Újabb 10-15 perc adódott hozzá az amúgy is tetemes hátrányomhoz. Szerencsére ezen sikerült túllendülnöm, és utána már tudtam a reális futó tudásomat hozni, így sikerült felfutnom a negyedik helyre. Már a dobogó is elérhető közelségbe került, de végül is Molnár Gergő három perccel előttem ért be. Szerettem volna megdönteni a legjobb időmet, 8:56-ot, amit még 2010-ben mentem, de ez sajnos nem sikerült. 9:05 lett tavaly a végeredmény. Kicsit csalódás volt nekem az előző évi szereplés, ezért is indultam utána Podersdorfban az osztrák Ironman bajnokságon is, hogy bizonyítsak mind magamnak, mind azoknak, akik hisznek bennem. Ott szerencsére kijött az a sok munka, amit az egész évben beletettem a triatlonba és sikerült 8:32-őt mennem, ami az egyéni csúcsom. Ennek köszönhetően sikerült a szezont egy nagyon jó eredménnyel zárni. Idén a fő célom Nagyatádon, hogy megjavítsam a legjobb időmet, a másik pedig, hogy 2010 után újra dobogóra kerülhessek. Nagyatád után még indulni fogok a Budapesti 70.3-as versenyen, Podersdorfban, és októberben a Hawaii világbajnokságon.

Mik voltak idén a felkészülésed főbb állomásai?

Elég korán kezdtem idén a versenyzést. Április végén elmentünk egy Korculai olimpiai távú versenyre. Ez újdonság volt számomra, mivel tengerben még sosem úsztam triatlon versenyen. Ott abszolút harmadik helyezést értem el, ami jelezte, hogy jó irányba tart a felkészülésem. Indultam még néhány rövidebb távú versenyen, de az egyik fő célom a Balatonman középtávja volt, amit idén sikerült abszolutban megnyernem. Ez elég nagy lökést adott a folytatáshoz. A nagyatádi hosszútávú OB mellett a szezonom legfőbb versenye a Frankfurti Ironman Európa bajnokság volt, ahova azzal a céllal utaztam ki, hogy megszerezzem a Hawaii Ironman Világbajnokság indulási jogát. Jó előjelek voltak a verseny előtt, és magán a versenyen is sikerült úgy végigmennem, amit taktikailag magamnak megterveztem. Abszolút tizenharmadik, korosztályos első helyezést sikerült elérnem, ezzel jogot kaptam a Hawaii-on való indulásra is.

Említetted, hogy sikerült megvalósítani verseny közben az elképzeléseidet. Vannak tervek Nagyatádra is?

Nagyrészt az érzéseimre fogok hagyatkozni, figyelni a testem jelzéseire, és természetesen alkalmazkodom a verseny alakulásához. Mindig célom, hogy úszáson az élbollyal jöjjek ki, hogy ezzel is elkerüljem az esetleges hátrányom ledolgozására fordítandó plusz erőfeszítéseket. Ez általában sikerülni szokott, az úszásommal nincs komolyabb gond. Utána az lesz idén a taktikám, hogy egy jó úszást követően minél tovább tudjam kerékpáron tartani a lépést a végső győzelemre is esélyesekkel. Továbbra sem érzem, hogy a kerékpár lenne az erősségem, de úgy néz ki, hogy ebben az évben valamit sikerült alakítani ezen a téren is. Jó lenne, ha nem túl nagy hátránnyal szállhatnék le az esélyesekhez képest, mert egy 3 óra körüli futással (amire elvileg képes lehetek) már lehetne dobogós reményeket dédelgetni. Ez remélhetőleg elegendő lenne egy nagyatádi egyéni csúcshoz is. A taktikám idénre, hogy mindegyik számban stabil, jó formát tudjak kihozni magamból.

Megvan hozzá a kellő felkészültség?

Úgy érzem megvan, de nem akarok semmit sem elkiabálni. Tavaly a szezon végére jött egy jó eredmény, ami azért jelezte, hogy az akkori felkészülésem is jó mederben zajlott. Ennek ellenére mindig azt mondom, hogy egy ilyen, távban és időben is hosszú versenyen mindig történhetnek olyan dolgok, amikre az ember nem feltétlenül tud felkészülni, nem tudja hirtelen kezelni a váratlan helyzetet. Lehet ez technikai jellegű probléma, mint egy defekt vagy szeszélyes időjárás-változás. Az elmúlt napokban ezt sűrűn tapasztalhattuk, hogy a ragyogó napsütés egyik pillanatról a másikra özönvíz szerű esőzésbe fordult. Sok minden befolyásolhatja a verseny menetét. Meg kell próbálni fejben felkészülni, vészforgatókönyvet kitalálni minden lehetőségre. Versenyszituációban nagyon higgadtnak kell maradni, hogy ezeket az ember alkalmazni is tudja. Úgy érzem ezen a téren is sikerült kicsit fejlődnöm a tavalyi évhez képest.

Korábban mondtad, hogy az élmezőnyhöz próbálsz majd igazodni. Szerinted kik lesznek benne?

A tavalyi bajnok, Szabó Attila úgy gondolom  nagyon jó formában van. Június elején Franciaországban ment egy nagyon komoly időt, 8:19-et, ami óriási teljesítmény. Személy szerint én Ateszt tartom a verseny egyik legnagyobb esélyesének. Indul Vatai Miki is, aki tavaly második lett. Róla azt kell tudni, hogy hihetetlenül stabil versenyző és nagyon erős fejben, ami a masszív kerékpáros és futóteljesítményével ötvözve gyilkos kombináció. Idén már indult ironmanen versenyen Lanzarote-ban, ahol ő is megszerezte a hawaii kvótáját. Szerintem ő is bármikor odaérhet akár a dobogó első fokára is. Muszáj megemlítenünk Kis Gyulát, aki mögött óriási tapasztalat, valamint minden számot jellemző stabilitás áll. Rajtuk kívül még ott vannak azok a versenyzők is, mint Bartos Dávid, Petsuk Zoli, Ács Peti, Nagy Geri (bocsánat azoktól, akik ide valónak érzik magukat és kimaradtak a felsorolásból), akik képesek lehetnek 9 órán belüli időre, egy jobb napot kifogva pedig akár dobogót érő teljesítményre is. Sajnos Molnár Geri, Bozsó Zoli és Benőcs Zoli nem indulnak, pedig biztos beleszólnának a végső nagy csatákba. Összességében azt hiszem, sokan leszünk, akik az első három helyre pályáznak.  

Bejelentkezés

Nyelvek

Hozzászólások